A megfelelő gyári beléptetőrendszerek alkalmazása elengedhetetlen a higiéniai előírások betartásához az üzemi területen.
Egy gyár vagy üzem működéséhez kulcsfontosságú a higiéniai előírások betartása, azonban a dolgozók nem kerülhetik el az átjárást az üzemi területen kívül és belül munkaidő
közben. Ez fokozottan növeli a szennyeződés veszélyét, és komoly problémát okozhat mind a gyártásban, mind pedig a dolgozók egészségében.
A beléptetőrendszereknek egy speciális fajtája pont erre hivatott megoldásul szolgálni. A higiéniai rendszerek nem csak eliminálják a szennyeződések veszélyét, de biztonságosabbá teszik a gyártási területre való belépést. Ebben a cikkben az AMSA csapata összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat a beléptetőrendszerekről, és arról, hogy miért lehet szükség ilyen berendezésekre a gyárakban.
A beléptetőrendszereket régóta használják olyan helyszíneken, ahol valami miatt szabályozni szeretnék az emberek belépését egy adott területre. Ilyen például a múzeumok, kutatóintézetek, stadionok, bevásárlóközpontok vagy épp tömegközlekedési megállóhelyek.
A beléptetőrendszerek kontrollálják két helyszín között az áthaladást, ezzel elősegítve az átjutás sebességének korlátozását, a nem kívánatos személyek kiszűrését, vagy bizonyos feltételeknek való megfelelést.
A beléptetőrendszereknek van egy olyan speciális kategóriája, amelyeket gyárakban és üzemekben higiéniai okokból alkalmaznak. Ezek a rendszerek az évről-évre szigorodó higiéniai szabályozások következtében a gyógyszer- és élelmiszeripari egységekben is egyre gyakrabban fellelhetők.
Ugyan a legtöbb gyárban célszerű beléptetőrendszert alkalmazni, az élelmiszer- és gyógyszeriparban azonban kiemelten fontos szerepe van. A higiéniai előírások betartása ezeknél az iparágaknál folyamatosan szigorodik. Egy AMSA gyári beléptetőrendszer installálása lehetővé teszi a megfelelő higiéniai körülmények megteremtését és fenntartását. Ennek segítségével megelőzhető, vagy legalábbis minimálisra csökkenthető a kontamináció, azaz a szennyezés veszélye.
Mindemellett segíthet az élelmiszeriparban dolgozóknak is betartani a szabályozásokat, hiszen míg nem teljesítették a higiéniai előírásokat, addig nem léphetnek be az üzemi területre. A felelős élelmiszerelőállításhoz, és az üzemek sikeres működéséhez elengedhetetlen egy higiéniai beléptetőrendszer alkalmazása.
Minden élelmiszeripari beléptetőrendszer egyedi, hiszen a technikai lehetőségeket igény szerint lehet kialakítani, azonban vannak olyan jellemzők, amelyek mindegyikben megtalálhatók.
Az alábbi funkciókra van a legnagyobb igény:
● Belépőkártyás azonosítás,
● Kézfertőtlenítő kapu,
● Szappanadagoló kapu,
● Kötény és cipőfertőtlenítő állomás,
● Cipőmosó állomás,
● Forgósorompó,
● Nagyobb létszámú gyárak esetén kiléptetőkapu is.
Továbbá érdemes szem előtt tartani a kiépítés előtt azt is, hogy milyen beléptetőrendszer a legideálisabb egy adott üzem számára.
A legfontosabb kérdések a gyári beléptetőrendszerekkel kapcsolatban:
● Aknába süllyesztett vagy felszínből kiemelkedő legyen?
● Mekkora hely áll rendelkezésre?
● Jobb vagy bal oldali felhasználású rendszer legyen?
● Biztosítható-e a 200-400V áramfeszültség?
● Van-e víz és lefolyókapcsolat a kiválasztott helyen?
A felújítás előtt álló, vagy épp újonnan épülő gyárakban érdemes aknába süllyesztett rendszert kiépíteni, vízhez és elektromossághoz való könnyű csatlakozással.