ingyen webstatisztika

elpress
Miért van szükség beléptetőrendszerre az üzemi területen?
2023. március 29., szerda

A megfelelő gyári beléptetőrendszerek alkalmazása elengedhetetlen a higiéniai előírások betartásához az üzemi területen.

Egy gyár vagy üzem működéséhez kulcsfontosságú a higiéniai előírások betartása, azonban a dolgozók nem kerülhetik el az átjárást az üzemi területen kívül és belül munkaidő

közben. Ez fokozottan növeli a szennyeződés veszélyét, és komoly problémát okozhat mind a gyártásban, mind pedig a dolgozók egészségében.

 

A beléptetőrendszereknek egy speciális fajtája pont erre hivatott megoldásul szolgálni. A higiéniai rendszerek nem csak eliminálják a szennyeződések veszélyét, de biztonságosabbá teszik a gyártási területre való belépést. Ebben a cikkben az AMSA csapata összegyűjtötte a legfontosabb tudnivalókat a beléptetőrendszerekről, és arról, hogy miért lehet szükség ilyen berendezésekre a gyárakban. 


Mi a beléptetőrendszer?

A beléptetőrendszereket régóta használják olyan helyszíneken, ahol valami miatt szabályozni szeretnék az emberek belépését egy adott területre. Ilyen például a múzeumok, kutatóintézetek, stadionok, bevásárlóközpontok vagy épp tömegközlekedési megállóhelyek.

 

A beléptetőrendszerek kontrollálják két helyszín között az áthaladást, ezzel elősegítve az átjutás sebességének korlátozását, a nem kívánatos személyek kiszűrését, vagy bizonyos feltételeknek való megfelelést.

 

A beléptetőrendszereknek van egy olyan speciális kategóriája, amelyeket gyárakban és üzemekben higiéniai okokból alkalmaznak. Ezek a rendszerek az évről-évre szigorodó higiéniai szabályozások következtében a gyógyszer- és élelmiszeripari egységekben is egyre gyakrabban fellelhetők.

uzemi-dolgozo.jpg

Miért van rá szükség az élelmiszeriparban?

Ugyan a legtöbb gyárban célszerű beléptetőrendszert alkalmazni, az élelmiszer- és gyógyszeriparban azonban kiemelten fontos szerepe van. A higiéniai előírások betartása ezeknél az iparágaknál folyamatosan szigorodik. Egy AMSA gyári beléptetőrendszer installálása lehetővé teszi a megfelelő higiéniai körülmények megteremtését és fenntartását. Ennek segítségével megelőzhető, vagy legalábbis minimálisra csökkenthető a kontamináció, azaz a szennyezés veszélye.

 

Mindemellett segíthet az élelmiszeriparban dolgozóknak is betartani a szabályozásokat, hiszen míg nem teljesítették a higiéniai előírásokat, addig nem léphetnek be az üzemi területre. A felelős élelmiszerelőállításhoz, és az üzemek sikeres működéséhez elengedhetetlen egy higiéniai beléptetőrendszer alkalmazása.


Miből tevődik össze egy beléptetőrendszer?

Minden élelmiszeripari beléptetőrendszer egyedi, hiszen a technikai lehetőségeket igény szerint lehet kialakítani, azonban vannak olyan jellemzők, amelyek mindegyikben megtalálhatók.

 

Az alábbi funkciókra van a legnagyobb igény:

 

●      Belépőkártyás azonosítás,

●      Kézfertőtlenítő kapu,

●      Szappanadagoló kapu,

●      Kötény és cipőfertőtlenítő állomás,

●      Cipőmosó állomás,

●      Forgósorompó,

●      Nagyobb létszámú gyárak esetén kiléptetőkapu is.

 

Továbbá érdemes szem előtt tartani a kiépítés előtt azt is, hogy milyen beléptetőrendszer a legideálisabb egy adott üzem számára.

 

A legfontosabb kérdések a gyári beléptetőrendszerekkel kapcsolatban:

 

●      Aknába süllyesztett vagy felszínből kiemelkedő legyen?

●      Mekkora hely áll rendelkezésre?

●      Jobb vagy bal oldali felhasználású rendszer legyen?

●      Biztosítható-e a 200-400V áramfeszültség?

●      Van-e víz és lefolyókapcsolat a kiválasztott helyen?

 

A felújítás előtt álló, vagy épp újonnan épülő gyárakban érdemes aknába süllyesztett rendszert kiépíteni, vízhez és elektromossághoz való könnyű csatlakozással.

Beleptetorendszer.png