A higiéniai előírások betartása több mint kötelező az élelmiszerüzemek számára. Az Elpress beléptető rendszerek telepítésével a gyártóüzem minden lehetséges kockázati ponton biztosíthatja a maximális higiéniát.
Beléptető rendszerekre nem csak a múzeumoknak, a stadionoknak és az egyes állami vagy kutatóintézeteknek van szüksége, hanem ugyanúgy a gyógyszer- és élelmiszeripari egységeknek is. Az élelmiszerbiztonsági előírások szinte évről évre szigorúbbak; az ellenőrzéseknek nő a jelentőssége és a fogyasztók egészségtudatossága, figyelme és öntudatossága is egyre csak élesedik. Ezért a higiéniai előírások betartása ma már a kötelezőn is túlmutat. Ha egy élelmiszeripari vállalkozás életben szeretne maradni, akkor nincs más választása, mint ezek legszigorúbb követése.
A beléptető rendszerek alkalmazása egyelőre csak ajánlott, kiépítésükkel a higiéniai előírások betarthatóságának képessége hatalmas mértékben növekszik.
Aki élelmiszerekkel és gyógyszerekkel foglalkozik, vagy egyéb okokból szükséges olyan higiéniai körülményeket teremtenie, ahol nem fér bele a hibázás lehetősége, nekik mindenképp hasznos lehet a beléptető rendszerek tanulmányozása!
A beléptető rendszerek különböző típusaival sok helyen lehet találkozni: rendezvényeken, iskolákban, boltokban, laborokban, élelmiszeripari egységekben vagy akár nagyobb éttermek konyháin. Feladatuk, hogy kontrollálják két helyiség között az áthaladást, aminek célja lehet az átjutás sebességének csökkentése, a nem kívánatos személyek kiszűrése vagy bizonyos kitételek feltétel nélküli betartatása.
Egy élelmiszer- vagy gyógyszeripari cégnél főleg a legutóbbi céllal, pontosabban a higiéniai előírások feltétel nélküli betartatásáért alkalmaznak beléptető rendszereket.
Az élelmiszerbiztonsági, élelmiszerhigiéniai, és a gyógyszerekre vonatkozó előírások az egyik legszigorúbbak. Megszegésük, figyelmen kívül hagyásuk nem csak anyagi károkat, és egészségügyi problémákat, de az adott cég hírnevének hosszú távú megcsorbulását is okozhatják.
A higiéniai előírások és ellenőrzések rendszere több évtizedes tapasztalaton alapszik, és állandóan frissül a ma használatos technológiának, illetve az aktuális körülményeknek megfelelően. Céljuk a megelőzés, valamint az okozott károk és azok következményeinek minimális szintre való csökkentése. A higiéniai beléptető rendszerek ezen előírások betartásában segítik a gyógyszer- és élelmiszeripari dolgozókat.
Az igények, a technikai lehetőségek és a fantázia alakítják ki a beléptető rendszereket. A speciális körülmények, a különleges feltételek és az egyéni kívánalmak a beléptető rendszerek újabb és újabb fajtáit keltik életre.
Jelenleg az élelmiszeriparban a következő beléptető rendszerekre van a legnagyobb igény:
● Kötény és cipőtisztító állomás
● Kombinált beléptető rendszerek
Nem csak a funkció, de a kialakítás szempontjából is többféle beléptető rendszer különböztethető meg. A kiépítés megtervezésekor ezeket is meg kell vizsgálni mielőtt bármelyik termék mellett döntenél:
● Felszínből kiemelkedő vagy aknába süllyesztett legyen a beléptető rendszer?
● Jobb vagy bal oldali felhasználású beléptető rendszerre van szükséged?
● Mekkora a rendelkezésre álló hely?
● Biztosítható-e a beléptető rendszer számára a megfelelő áramfeszültég (220-400V)?
● Elérhető-e a beléptető rendszer számára víz- és lefolyócsatlakozás?
Újonnan épülő vagy felújítás előtt álló gyáregységeknél érdemes aknába süllyesztett beléptető rendszert kiépíttetni, amelyekhez könnyen csatlakoztathatóak a víz-és lefolyóvezetékek, valamint a megfelelő áramforrás is.
Az élelmiszer- és gyógyszeriparban a forgósorompós beléptető rendszerek a legelterjedtebbek.
Főleg nagyobb forgalmú beléptető rendszerek esetén szükség lehet különálló kiléptető kapu létesítésére is.
Üzembe helyezés előtt ki kell számolni a beléptető rendszernek az egy fő átengedéséhez szükséges idejét. Mindegyik kapunak van egy minimális működési időtartama, aminél kevesebb idő alatt a rendszer nem fog hatékonyan működni.
Nagyobb létszámú brigádok esetén, a műszakváltás gördülékeny lebonyolítása érdekében, érdemes több beléptető állomás párhuzamos működtetése.
Kifejezetten a beléptető rendszerek kiépítéséről további hasznos információkat olvashatsz az AMSA blogján Higiéniai belépőkapuk cím alatt.
Az élelmiszeriparban alkalmazott beléptető rendszerek bizonyos feltételhez kötik a rajtuk való áthaladást. Higiéniai beléptető rendszerek esetén ez lehet valamilyen higiéniai előírásnak való megfelelés (tiszta munkaruházat, hajháló viselete, stb.) vagy esetleg annak elvégzése (kézfertőtlenítés, cipő lemosása, stb.).
Ezzel a korlátozással megelőzhető, hogy figyelmetlenségből, hanyagságból vagy kapkodás miatt fontos higiéniai lépések kimaradjanak. A beléptető rendszerek akkor sem engedik át az embereket, ha a tisztító- vagy fertőtlenítőszer kifogy a rendszerből, ezért annak folyamatos pótlására a személyzetnek kiemelten figyelnie kell, hiszen megakaszthatja a munka menetét. Ha ez mégis előfordul a dolgozóknak türelemmel kell lennie, és mielőbb jelezni a problémát az illetékesek felé, ugyanis a beléptető rendszer enélkül nem fogja átengedni. A beléptető rendszeren ilyenkor sem szabad egyéb, sajátos úton-módon áthaladni.
Természetesen a beléptető rendszerek megtervezésekor a mérnökök ügyeltek arra, hogy a tűz- és balesetvédelmi előírásoknak is eleget tegyenek a beléptető rendszerek. Ezért vészhelyzet esetén inaktiválható a zár, ha lekapcsolják az áramforrásról. Ha erre mégsem lenne lehetőség, a forgósorompó felett át lehet mászni, de ez a megoldás kizárólag vészhelyzet esetén engedélyezett!
A beléptető rendszerek óriási kontrollként szolgálnak, ami a gyakran elkerülhetetlen emberi figyelmetlenségből, hanyagságból és kapkodásból adódó mulasztások és hibák következményeit kiváló hatékonysággal minimalizálja; sőt sokszor meg is előzi azokat.
"Mi van, ha kimarad egy kézmosás?"- kérdezheti egy laikus. Egy élelmiszeripari dolgozó azonban tisztában van annak súlyával és lehetséges következményeivel.
Azonban amíg emberek dolgoznak az élelmiszeriparban, addig fennáll a hibázás lehetősége, a legnagyobb odafigyelés mellett is. A gépesítés és automatizációk, így a beléptető rendszerek alkalmazása ezek elkerülésében és az előírások betartásában segíti a dolgozókat.
A beléptető rendszerek alkalmazása nem kötelező, de használatuk erőteljesen ajánlott. Sőt a HACCP rendszer kiépítésekor is érdemes számolni velük, mint ellenőrzési pontokkal.
Mindenki aki felelősen szeretne élelmiszert előállítani, azok számára nem lehet kérdés a beléptető rendszerek alkalmazása.