ingyen webstatisztika

detektálható toll
Ezt tudja a detektálható toll, és így működik
2022. szeptember 05., hétfő

Detektálható toll és irodaszerek: a gyógyszer- és élelmiszeripari gyáregységek munkaeszközei. Mivel tudnak többet? Miért szeretik őket? Tudd meg pár perc alatt! 

Aki járatos az élelmiszeriparban, annak nem, de aki még csak most ismerkedik vele annak valószínű, hogy újszerűen fog hangzani a detektálható tollak, mint fogalom. Miről is van szó? Mi közük az élelmiszeriparhoz? Mivel tudnak többet ezek a detektálható tollak hétköznapi társaiknál? Használatuk előírás, vagy csak erősen ajánlott? Haladjunk a válaszokkal lépésről lépésre!

Kék és színes borítású detektálható tollak.png

Detektálható tollak és eszközök

Ezek a fogalmak tipikus példái annak, amikor érthető a szavak jelentése, mégis aki eddig nem találkozott velük, könnyen lehet, hogy fogalma sincs róla miről van szó.

Detektálható tollakat és eszközöket olyan létesítményekben alkalmaznak, ahol a higiénia kiemelt fontosságú. Ilyenek például az élelmiszer- és gyógyszeripar gyáregységei, ahol a legkisebb figyelmetlenségnek is akár súlyos hosszú távú következményei lehetnek.

 

detektálható tollak és az egyéb használati tárgyak lényege, hogy a készülő élelmiszer- vagy gyógyszeripari termékbe került szennyeződéseket sikeresen észrevegyék az ezekre érzékeny detektorok.


Hogyan kerülhet toll a masszába?

A sok ellenőrzést igénylő gyártási folyamatok során elengedhetetlen a rendszeres adminisztráció. Bár a digitalizáció az élet minden területére kiterjed, vannak helyzetek, amikor továbbra is a hagyományos eszközöket szükséges alkalmazni.

A legnagyobb odafigyelés ellenére is gyakran előfordul, hogy a készülő élelmiszer- és gyógyszeripari termékbe, az egyéb lehetséges szennyeződések mellett, a munkaeszközök vagy az azokról leeső, letörő részek beleesnek.

Élelmiszeripari dolgozó hölgy a gyártósoron detektálható tollal és felírótáblával.jpg

detektálható tollak és íróeszközök olyan alternatívák, melyek ha bele is kerülnek a készülő termékbe, anyaguknál fogva még a legkisebb darabjaik is észrevehetőek az adott gyáregységben használatos idegenanyag detektorok (fém-, röntgendetektor stb.) által.


Miből készülnek a detektálható tollak?

detektálható tollak és íróeszközök nem tartalmaznak az egészségre káros anyagokat. Összetételüket illetően a tervezőmérnökök arra törekedtek, hogy minél kevesebb komponensből sikerüljön létrehozni azt a speciális anyagot, amely magas műanyag tartalma ellenére érzékelhető legyen mind a fém-, mind pedig a röntgen detektorok által.

Minél kevesebb összetevőt tartalmaznak a detektálható tollak és írószerek, annál kisebb az esély arra, hogy interakcióba lépjenek az élelmiszerrel.

QUALITY szót író kesztyűs kéz Quasar detektálható tollal.png

A fejlesztőmérnököknek arra is nagy figyelmet kell fordítaniuk, hogy a detektálható tollak rugalmasak, nagy teherbírásúak, de mégis könnyűek legyenek. Egy élelmiszeripari gyáregységben gyakori lehet a magasabb, vagy éppen a túl alacsony hőmérséklet, emelkedett páratartalom, ami az írószerek anyagát is könnyen kikezdheti. Ezeken túlmenően az írószerek bármikor kieshetnek a kézből, vagy leeshetnek a munkaruháról. Jobb esetben a talajon landolnak egy darabban megmaradva, szerencsétlenebb helyzetben akár szilánkosra is törhetnek, vagy éppen a készülő termékbe hullhatnak bele. Ezért nagyon fontos, hogy az élelmiszeripari egységekben használt írószerek detektálható tollak, ceruzák, filcek legyenek, hogy ilyen esetben még a gyárból való kikerülés előtt észrevehessék az idegenanyagokat az élelmiszerben.

 

A fenti elvárásoknak megfelelő anyag, nem csak a mesékben létezik. A detektálható tollak fő összetevője a műanyag, mely garantálja az íróeszköz kis súlyát, könnyű formázhatóságát és színes megjelenését, mellyel az emberi szem számára is egyértelműen észerehetővé válhatnak. Azért hogy a röntgen- és fémdetektorok is érzékelhessék őket, a detektálható tollak műanyag részeibe fém összetevőket építenek. Így ha egy kis darab is belehullik a készülő élelmiszerbe, az ellenőrzés során a detektorok bejeleznek, és kiszűrhetik a nem kívánatos idegenanyagokat.


A detektálható tollak kialakítása

Azért, hogy a detektálható tollak fizikai sérülései (apró részekre esése, törése, elemeinek leválása) elkerülhető lehessen a detektálható tollaknak olyan design-t terveznek, hogy azok minél kevesebb aprócska tartozékkal rendelkezzenek, mégis jól rögzíthetőek legyenek a munkaruházaton, ezáltal pedig mindig kéznél lesznek.

Egyes detektálható tollak ezen megfontolásból, nem is kapcsolhatóak ki.

A munkaruhán való rögzítést a toll burkával egységben lévő csíptetővel vagy karikával oldják meg.

Kék, sárga, piros Elephant detektálható tollak.png

Detektálható tollak és írószerek

Ahogy egy papírboltban, úgy a detektálható eszközök piacán is többféle detektálható írószer található. A detektálható tollak mellett filcek, ceruzák, szövegkiemelők, táblafilcek is helyet kapnak a kínálatban. Tagadhatatlan viszont, hogy a tollak a legnépszerűbbek mind közül.


Kötelezőek a detektálható tollak?

Az élelmiszer-előállítás az egyik legalaposabban ellenőrzött folyamat. Szigorú előírások, rendszeres ellenőrzések kontrollálják a folyamatot a fogyasztók és a dolgozók biztonságának érdekében.

Detektálható tollal adminisztráló dolgozó védőruházatban egy élelmiszergyárban.jpg