ingyen webstatisztika

detektalhato
Detektálható eszközök szerepe az élelmiszergyártásban
2022. április 28., csütörtök

Detektálható eszközök az élelmiszeriparban: az élelmiszerbiztonság egyik alapvető feltétele.

Fogyasztóként ritkán gondolunk bele, hogy mennyi mindenre kell odafigyelnie a gyártóknak, a feldolgozóknak és a forgalmazóknak, hogy biztonságos élelmiszereket tudjanak előállítani: az alapanyagok minőségétől, a gyártás során alkalmazott detektálható eszközökön át, egészen a csomagolás környezetbarát megválasztásáig.

Az élelmiszerbiztonság egy komplex tudomány, amely nem merül ki a rovarirtószerek élelmiszerekből való kivonásában, az egészségre ártalmas részek eltávolításában és a biztonságos tárolásában, hanem erről jóval többről van szó. Az élelmiszernek nem szabad(na) szennyeződniük sem!

Azt viszont a saját konyhánkban is lehet látni, hogy az idegen anyagok, úgy mint a haj, a virágpor, a csomagolóanyag vagy akár az edények kopásával, azok részei könnyen belekerülhetnek az ételbe. Kiszűrhetőek ezek az idegen anyagok? Milyen eszközöket használjanak az élelmiszeriparban és a vendéglátás területén dolgozók, hogy azok a legkisebb veszélyt jelentsék az idegenanyag-szennyeződés szempontjából, ugyanakkor minőségi munkát lehessen végezni velük?

 

Valamilyen jól detektálható eszközre lenne szükség! Mik a lehetőségek az élelmiszeripar és a vendéglátás területén ilyen detektálható eszközöket illetően? Lássuk a megoldásokat!

food-technician-control-checking-production-line-o-2021-12-09-04-21-23-utc (1).jpg


Élelmiszerbiztonság

Az élelmiszerek és a gyógyszerek a legalaposabban ellenőrzött termékek a világon, semmi másnak az előállítását nem szabályozzák ennyire szigorúan. Minőségbiztosítási előírásokkal és protokollokkal igyekeznek megelőzni az élelmiszerszennyeződést nem csak országos, de uniós és globális szinten is. Ilyen protokollok lehetnek:

●      HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point)

●      IFS (International Featured Standard)

●      BRC (British Retail Consortium)


food-safety-2021-08-26-16-53-23-utc (2).jpg


Ezen rendszerek nem csak a gyakori ellenőrzésekre, de a megelőzésre is nagy hangsúlyt fektetnek és tesznek ajánlásokat, mint például a detektálható eszközök használatára.

Érthető a fokozott figyelem, hiszen egy szennyezett termék kikerülése a piacra, hosszútávú és mélyreható következményekkel jár a gyártó számára:

●      Emberi egészség veszélyeztetésének vádja

●      A legyártott élelmiszer visszahívása

●      Vásárlók kártalanítása

●      A már legyártott, de még a piacra ki nem került termékek megsemmisítése vagy ismételt feldolgozása

●      Bírság az élelmiszerbiztonsági szervektől

●      Vásárlói bizalom elvesztése

Van tehát miért betartani a legszigorúbb óvintézkedéseket. 

De miben segíthetik a gyártókat ebben a detektálható eszközök?

2.food-safety-2021-08-26-16-53-23-utc (2).jpg


Élelmiszer-szennyeződés

Az élelmiszer előállítása, feldolgozása, csomagolása és tárolása alatt sokféleképpen szennyeződhet: 

●      biológiai (romlás, mikrobák elszaporodása)

●      kémiai (vegyszerek, tisztítószerek)

●      fizikai úton (idegenanyagok élelmiszerbe keveredése).

Az élelmiszer-szennyeződés elkerülésének egy kritikus pontja a megfelelő higiéniai feltételek biztosítása az élelmiszert előállító, feldolgozó üzemben, illetve konyhán. 

Mind a tároló, a feldolgozó és a gyártó részlegnek a legszigorúbb előírásoknak kell megfelelniük. Ezek általában a HACCP, IFS és BRC minőségbiztosítási rendszerek követelményeinek való megfelelést jelenti. Ebbe beletartozik a helyiségek megfelelő kialakítása, az előírás szerinti takarítása és maguknak a gépeknek, valamint az alkalmazott tisztító- és egyéb eszközöknek úgy, mint a kefék, lapátok, kések, adagolók, edények, kaparók, rekeszek, mérőeszközök, de még az írószereknek is az alkalmassága. Ezeknek jól észrevehetőnek, jól detektálható eszközöknek kell lenniük; ezért ezeket az élelmiszerrel foglalkozó vállalatoknak, a különböző konyháknak, éttermeknek speciális, detektálható eszköz formájában ajánlott beszerezni.

e-coli-contamination-in-romaine-lettuce-2021-08-31-21-08-55-utc (1).jpg


Akárki akármennyire is figyelmes és precíz, mivel ezek az eszközök használatban vannak, így könnyedén ledörzsölődhetnek, letörhetnek, lehullhatnak darabok belőlük; pontosan bele az élelmiszerbe; esetleg bent felejtődhetnek egy tárolóedényben, ezért ezeket jobb minél előbb észrevenni és eltávolítani onnét. De egy nagy masszában egy kefesörtét szinte olyan megtalálni, mint egy tűt a szénakazalban! Hacsak nem egy jól detektálható eszközről és megfelelő detektáló rendszerről van szó!


A detektálható eszközök lényege

Amikor szennyezett élelmiszerről beszélünk, nem csak a kemikáliákkal szennyezettekre kell gondoljunk, ahogy ezt feljebb is írtuk.

Tisztító vagy használati eszközökről leesett fém, vagy műanyag darabkák szintén ronthatják az élelmiszer minőségét.

 

Ezek kiszűrésére évtizedek óta alkalmaznak fém-, illetve röntgendetektorokat, amikkel jó arányban sikerül észlelni a nem az élelmiszerbe illő idegen anyagokat.

 

A technológia fejlődésével az élelmiszergyártásban is mindinkább elterjedtek a műanyag eszközök. Ezek könnyebbek, színesebbek, jobban formázhatóak és persze, olcsóbbak is voltak. Ezek a műanyagok ugyanolyan szennyeződési veszélyt jelentettek, mint fém társaik. A korábban alkalmazott fémdetektorok számára, ezek a műanyagok azonban nem voltak detektálható eszközök, alacsony sűrűségük okán pedig a röntgendetektorok sem mutatták ki jelenlétüket az élelmiszerben. Viszont a műanyagokról az élelmiszeripar sem szeretett volna lemondani. Újfajta detektálható eszközökre lett tehát szükség!

detektalhato_csempe.jpg


Idegen anyagok észlelése

Az élelmiszeripar fellendülésének kezdetén főleg fémből készült eszközökkel dolgoztak. Mivel a fémek többsége ferromágneses, és valamilyen mértékben mindegyik vezeti az elektromos áramot, ezért sikerült hamar fémdetektorokkal megoldani az élelmiszerek idegen anyagokkal szembeni ellenőrzését.

Azonban nem mindegyik az élelmiszerbe kerülő idegen anyag készült, vagy tartalmazott fémet, ezért fémdetektorral nem voltak kimutathatóak.

 

Röntgennel viszont igen, egy bizonyos anyagsűrűség fölött. A műanyagoknak azonban kicsi a sűrűségük, ezért is könnyűek, így nem kimutathóak a röntgendetektorokkal sem.

 

Mivel a műanyagok mellett a fémeszközök ugyanúgy használatban maradtak, és amiért a tisztán műanyagok kimutatása nagyon nehéz lenne, újfajta detektorok helyett kifejlesztették az újfajta detektálható eszközöket.

sm_coloured-scoops.jpg


A detektálható eszközök új generációja

A fémeszközöket jól lehetett érzékelni a fémdetektorokkal, a műanyagoknak rengeteg más előnyük volt (olcsóbbak, színesek, könnyűek, változatos alakúak). Felmerült az igény a két anyag pozitív tulajdonságainak ötvözésére, így születtek meg a fémdetektálható műanyagok, és a belőlük készített detektálható eszközök új generációja.

sm_SK118-blue.jpg


Ezekre a detektálható eszközökre jellemző:

●      Megfelelnek az élelmiszerekkel érintkezésbe kerülő anyagokra és tárgyakra vonatkozó 1935/2004 / EK rendeletnek, amely hatályon kívül helyezi a 80/590 / EGK és a 89/109 / EGK irányelvet.

●      Műanyagból és rozsdamentes anyagból készülnek

●      Nem tartalmaznak az emberi szervezet számára mérgező, káros anyagokat

●      Egyes típusaikat a röntgen is kimutatja

●      Egyes fajtáik hasznos része fém, és csak a borítása műanyag

●      A műanyag borítás színével is kitűnik az élelmiszerből

●      Bizonyos fémdetektálható eszközöket a fémdetektorok hatékonyabban észlelnek, mint a teljesen fém változatot

●      Beilleszthetőek a HACCP-be

●      Bizonyos detektálható eszközök antimikrobiálisak (egy ezüst réteg által)

●      Lehetőség szerint feltűnő, a környezetüktől eltérő színűek ezek a detektálható eszközök

detektalhato_iroszer_csempe.jpg


Miért van szükség detektálható eszközökre?

A fentebb írt élelmiszerszennyeződési eshetőségek egy nagy csoportját képezi a tisztító és más használati eszközökről az élelmiszerbe kerülő darabkák. Ha ezek a részek detektálható eszközökről esnek az élelmiszerbe, akkor van esély időben észrevenni és eltávolítani azokat, megelőzve ezzel az idegen anyaggal szennyezett élelmiszer kikerülését a fogyasztóhoz.


Detektálható eszközök 4 fajtája

A detektálható eszközöknek 4 fő típusát nevezhetjük meg ma:

●      Fémdektálható fém eszközök

●      Fémdetektálható műanyagok

●      Röntgendetektálható eszközök

●      Kettős detktálású eszközök


A detektálható eszközök kiválasztása

A detektálható eszközök helyes megválasztásához előbb mindenképp tanulmányozzuk a minőségbiztosítási protokollokat! Vegyük figyelembe a kezelt élelmiszer tulajdonságait, valamint a gyártó, a feldolgozó és a tároló környezetét, és ezek körülményeit!

És ne feledkezzünk meg arról, hogy a detektáló gépünkhöz megfelelő detektálható eszközöket válasszunk!

DTM_0845_530b160e0668a.jpg


Aki valamilyen módon élelmiszerekkel érintkezik munkája során nehezen kerülheti ki a detektálható eszközök alkalmazását. De nem is kell kikerülni! Ma már magas minőségű detektálható eszközök kaphatóak a piacon, amik nem csak jól érzékelhetőek, de a munka is gördülékenyebben végezhető általuk. Itt az AMSA-nál is a detektálható eszközök széles választéka érhető el.