FOOD TECH 2023 - tapasztalatok, élmények
Modern technológiát vonultatott fel minden gyártó, a legnagyobb hangsúlyt termelési hatékonyság növelése és digitalizáció kapta.
Mi főleg az élelmiszerhigiéniai újdonságokra figyeltünk, ezekből bemutatunk néhányat.
A szállítószalagok tisztítása esetén automatizálható lett a folyamat több része. A szalag felett elhelyezett fúvókasor folyamatosan tisztít, a megfelelő mennyiségű víz és vegyszer felhasználásával, hatékonyan és mérhetően. A nyomásfokozó szivattyú adatai tableten lekérdezhetők:
https://clean-access.com/en/oferta/boosters-for-decentral-systems/
Továbbra is központban van a dolgozó ember és a személyi higiénia. Az üzemben dolgozni csak teljes védőruházatban ajánlott, fontos művelet a cipők/csizmák tisztítása és a kézmosás-kézfertőtlenítés.
A központi tisztítószer adagolás tovább fejlődik. Ide is megérkezett a digitalizáció, a vegyszerfogyasztás mérhető, az adatok tableten lekérdezhetők: vízmennyiségek, hőmérséklet adatok, időpontok, paraméterek, statisztikák. Előre bekevert oldatokkal dolgozik a Clean Access új rendszere:
https://clean-access.com/en/oferta/prediluted-central-units/
Nem közvetlenül tisztító/takarító, de hasznos kapcsolódó berendezés lehet. A ládamosó előtt vagy után elhelyezhető felpakoló vagy lepakoló gép több ember munkáját elvégzi, napi több műszakban.
https://www.elpress.com/products/industrial-washing-systems/other-systems/handlings-systems/
Safety first! A munkabiztonság az élelmiszerüzemekben is első helyen szerepel. Megjelentek a rozsdamentes acélból készült anyagmozgató gépek, a nehéz emelések elvézgésére.
Erre néhány példa:
https://www.elpress.com/mechanical-handling-systems/tippers-and-lifts/
Ezek mellett látható volt a kiállításon néhány érdekes dolog, most csak felsorolásszerűen: higiénikus padló többféle anyagból, rozsdamentes lefolyók-összefolyók, ládamosógépek, beléptetőkapuk, szociális területek berendezései, mérő- és detektáló készülékek.