ingyen webstatisztika

5 LÉPÉS
2021. június 29., kedd

Hogyan előzzük meg a szennyeződések kialakulását az élelmiszerüzemben?

Akár a munkavállalókat akarjuk védeni a COVID-19 vírusfertőzéstől, akár a fogyasztók felé akarjuk minimalizálni az élelmiszer eredetű fertőzéseket, az élelmiszert előállító üzemekben a szennyeződések megelőzése kiemelkedő fontosságú.

A járványügyi esetek miatt történő kényszerű üzembezárás óriási károkat okozhat a piacon jelenlévő márkák hírnevének, de egy termeléskiesés mindenképpen veszteséget termel a vállalatoknak. 

Ha megtesszük a szükséges lépéseket ahhoz, hogy elkerüljük a járvány kitörését az üzemben, az segít megvédeni az alkalmazottakat, a vásárlókat és a vállalat által felépített márkanevet is.

A szennyeződés megelőzésével kapcsolatos egyik legnagyobb kihívás az, hogy a szennyeződés több forrásból is származhat. Az élelmiszer előállító üzemek már jól működő megelőzési rendszabályokkal rendelkeznek a baktériumok, a vírusok és a penész ételben vagy az előállító folyamatban használt eszközökön való elterjedésének megakadályozása érdekében. 

A dolgozók között terjedő fertőzés egy új kihívást jelent, amelynek kezelését a vállalatoknak gyorsan meg kell tanulnia. Bizonyos előírásokat követve, az épület rendszeres fertőtlenítése mellett, számos szennyeződés kialakulása megelőzhető lehet.


1. Belépési higiénia

Amikor a dolgozók és az eszközök bejutnak a létesítménybe, vagy a zónák között átjárnak, szennyeződéseket hordozhatnak magukkal. Állítsunk fel higiéniai állomásokat szappannal, vízzel és kézfertőtlenítővel ellátva, valamint adjunk személyi védőfelszerelést a dolgozóknak, ahogy belépnek az üzem területére.

Használjunk berendezéseket a lábbelik és az eszközök kerekeinek megtisztítására, hogy csökkentsük a kórokozók zónák közötti terjedésének lehetőségét. Tegyük kötelezővé a dolgozók számára, hogy fertőtlenítsék a kezüket és a cipőiket minden alkalommal, amikor az épületbe vagy egy másik zónába átlépnek.

HDT-L-1.jpg


2. Ellenőrzési pontok

A HACCP szerint az ellenőrzési pont lehet „bármilyen pont, ahol a biológiai, kémiai vagy fizikai tényezők ellenőrizhetők”. A veszélyelemzés elvégzésekor azonosítsuk a létesítmény ezen pontjait és tegyük meg a szükséges lépéseket a szennyeződés megelőzésére.

Ellenőrzési pontok lehetnek egy élelmiszer előállító üzemben: detektorkapuk a fémszennyeződés kiszűrésére, az élelmiszer megfelelő hőfokra való lehűtésének ellenőrzése és a kórokozók számának vizsgálata az egyes felületeken. Mivel minden létesítmény egyedi, ezért nincs egy olyan sablon az ellenőrzési pontokkal kapcsolatban, amely minden üzemre egyaránt illene. Ez az oka annak, hogy a veszélyelemzést minden helyszínen el kell végezni. 


3. Mélytisztítás

A mélytisztítás az, ami túlmutat a mindennapi higiéniai rutinon, ezt rendszeresen vagy egy szennyeződési eset után kell elvégezni. A mélytisztítás során a nehezebben elérhető felületeket és tárgyakat is takarítani és fertőtleníteni kell. Ennek során szükséges alaposan tisztítani a mennyezeteket és a falakat, a csatornákat, a berendezések mögötti területeket és a berendezések belsejét, ami sok esetben a berendezések részleges vagy teljes szétszerelésével jár

A mélytisztítást nem csak egy járvány kitörés után kell elvégezni, hanem ez lehet egy megelőző intézkedés is. 

sl_salmon2.jpg


4. Fertőtlenítőszerek behatási ideje

Függetlenül attól, hogy a fertőtlenítő szereket mélytisztításra, mindennapi higiéniára vagy műszakok közötti takarításra használjuk, a fertőtlenítőszereket megfelelő hatékonysággal kell alkalmazni.

 

Ez tartalmazza:

- Minden eszközt a számára előírt fertőtlenítőszerrel tisztítsunk meg.

- Az összes látható felület megtisztítása a fertőtlenítőszer használata előtt.

- Ha szükséges ellenőrizzük, hogy az alkalmazott fertőtlenítőszer megfelelően lett higítva vagy keverve.

- A fertőtlenítővel az összes felületet kezeljük le.

- Biztosítsuk, hogy a fertőtlenítőszer a felületen maradjon a javasolt minimális érintkezési idő lejártáig.

- Ha szükséges, alaposan öblítsük le a fertőtlenítőszert.

 

Képezzük ki az alkalmazottakat a létesítményben használt összes tisztítószer helyes használatával kapcsolatban és adjunk megfelelő utasításokat ezek alkalmazásáról a kézikönyvekben vagy a termékcímkéken.


5. Munkavállalói képzés

Utasítsuk a dolgozókat arra, hogy ne menjenek be dolgozni, ha betegnek érzik magukat vagy a koronavírusra jellemző bármilyen tünetet észlelnek magukon. Mutassuk be a kormányzati szervek által készített tájékoztató anyagokat, hogy ismerjék a koronavírus tüneteket és tájékoztassuk őket arról, hogy mit tehetnek személyesen a járvány megelőzése érdekében. Nyújtsunk képzést a személyi higiéniáról és a megfelelő kézmosási technikákról. Tegyük kötelezővé a megfelelő személyi védőfelszerelés használatát! A dolgozók legyenek tisztában azzal, hogyan tudják a védőfelszerelést biztonságosan levenni úgy, hogy elkerüljék a keresztszennyeződés lehetőségét.

Képezzünk ki minden egyes alkalmazottat a takarítás és fertőtlenítés szabályairól, és bizonyosodjunk meg arról, hogy mindenki tisztában van azzal, hogyan kell keverni és alkalmazni a fertőtlenítőszereket. Hozzunk létre egy nyilvántartási rendszert, amely tartalmazza, hogy a fertőtlenítési eljárásokat ki, hol, mikor és milyen eszközökkel végezte.

A megelőzés megéri a befektetést: A szennyeződés és a betegség terjedésének megelőzése sokkal jobb megközelítés, mint egy járványkitörést kezelni, főleg, ha a munkavállalók egészségéről van szó. Ne felejtsük el, hogy egy járvány kitörésének következményei nagyobb költségekkel járnak, mint annak megelőzése.


Megelőzéssel és tisztítás-technológiával kapcsolatos kérdésekre szívesen válaszolunk:

https://www.amsa.hu/kapcsolat